Bureau jeugdzorg
Bureau Jeugdzorg
Bureau Jeugdzorg komt op voor de belangen van jeugdigen in Limburg die (ernstig) in hun ontwikkeling worden bedreigd. Het gaat daarbij om kinderen met opgroei- en opvoedproblemen. Voor deze specifieke groep voorzien ze in de juiste hulp, zorg en bescherming. Op die manier bieden ze hen een kans op een zo optimaal mogelijke ontwikkeling. Zij stellen altijd het belang van het kind voorop met respect voor ouders of opvoeders.
Taken van Bureau Jeugdzorg:
Jeugdhulpverlening
Als jeugdigen en hun ouders/ opvoeders hulp nodig hebben, kunnen ze een bellen, e-mailen of schrijven naar Bureau Jeugdzorg Limburg. Langskomen voor een gesprek kan ook.
Ook anderen kunnen contact opnemen met Bureau Jeugdzorg. Mensen die zich zorgen maken om een kind. Bureau Jeugdzorg geeft hen advies over hoe zij het kind het beste kunnen helpen. Bij zorgelijke signalen ondernemen ze direct actie.
Jeugdbescherming
Als de ontwikkeling van een kind (ernstig) in gevaar komt, heeft Bureau Jeugdzorg Limburg het recht om in te grijpen. Dat is hun wettelijke taak. Als dit niet lukt met vrijwillige hulpverlening, vragen zij de Raad voor de Kinderbescherming om te onderzoeken of een kinder-beschermingsmaatregel nodig is.
Op basis van dit onderzoek kan de kinderrechter bepalen dat het kind onder toezicht wordt gesteld. Bureau Jeugdzorg wijst dan een jeugdbeschermer aan die het gezin tijdelijk gaat ondersteunen. Bij een OTS blijven de ouders/opvoeders verantwoordelijk voor het kind. De gezinsvoogd mag zich echter altijd met de opvoeding en verzorging bemoeien. Mocht het nodig zijn, dan kan de kinderrechter ook toestemming geven om een kind uit huis te plaatsen.
Een andere jeugdbeschermingsmaatregel die Bureau Jeugdzorg uitvoert is de voogdijmaatregel. Bij een voogdijmaatregel neemt een voogd volledig het gezag over van de ouder(s). Dit is bijvoorbeeld het geval als ouders onvindbaar of overleden zijn, of als die uit de ouderlijke macht zijn ontheven of ontzet. Bureau jeugdzorg is dan volledig verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van het kind.
Jeugdreclassering
Bureau Jeugdzorg Limburg begeleidt jongeren tussen de 12 en 23 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd. Dit wordt gedaan door jeugd-reclasseerders. Het doel is voorkomen dat jongeren nog een keer in de fout gaan. Jongeren komen bij de jeugdreclassering terecht via de Raad voor de Kinderbescherming, de officier van Justitie of de kinderrechter.
De jeugdreclassering kent verschillende begeleidingsvarianten. De strengste is de Individuele Trajectbegeleiding Harde Kern Jongeren. Deze variant is bedoeld voor jongeren die een zwaar strafbaar feit hebben gepleegd of al vaker zijn veroordeeld. Een ander vorm van individuele begeleiding is de ITB Criem. Deze is bedoeld voor kinderen die voor het eerst een strafbaar feit hebben gepleegd en allochtone ouders hebben. Uiteraard is er ook reguliere jeugdreclassering. Deze maatregel is bedoeld voor jongens en meisjes die voortdurend spijbelen of een ander strafbaar feit hebben gepleegd.
Daarnaast kunnen jongeren te maken krijgen met een Gedragsbeïnvloedende Maatregel. Deze maatregel is bedoeld voor jeugdige veelplegers met gedragsproblemen.
AWBZ
Ook ouders/opvoeders van kinderen met chronische psychiatrische problemen kunnen terecht bij Bureau Jeugdzorg Limburg. Zij geven AWBZ indicaties af zodat jeugdigen passende hulp of budget hiervoor ontvangen. Een AWBZ indicatie kan worden afgegeven in de vorm van een Persoonsgebonden Budget (PGB) of Zorg in Natura (ZIN).
Een PGB in het kader van de AWBZ is een soort voorziening, waarbij ouders/opvoeders een budget krijgen als tegemoetkoming in de kosten die ze maken om een jeugdige met psychiatrische problemen te helpen. Voor PGB geldt dat deze alleen wordt afgegeven als het om een herindicatie gaat.
Bij ZIN gaat het budget naar de zorgverlener die de hulp biedt. Er kan een indicatie worden afgegeven voor tijdelijk verblijf elders, individuele begeleiding, groepsbegeleiding en persoonlijke verzorging.
Het budget wordt niet door Bureau Jeugdzorg betaald. Het geld is afkomstig van het zorgkantoor.
AMK (Advies- en Meldpunt Kindermiskandeling)
Iedereen die vermoedt dat een kind mishandeld wordt, kan contact opnemen met hetAdvies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) van Bureau Jeugdzorg Limburg. Dat geldt niet alleen voor beroepskrachten zoals een huisarts of een leerkracht, maar ook voor buren, familieleden en vrienden.
U kunt het AMK bellen voor advies of om een melding van kindermishandeling te doen. Na een adviesgesprek onderneemt het AMK geen actie richting kind en gezin. Als u vindt dat dit wél moet gebeuren, kunt u een melding doen. Het AMK onderzoekt dan of er daadwerkelijk sprake is van kindermishandeling. Dat doen ze onder meer door met de ouders/opvoeders te gaan praten. Als blijkt dat het kind in de knel zit, zorgen zij ervoor dat er snel hulp komt. Indien noodzakelijk, schakelen ze de Raad van de Kinderbescherming in of doen ze aangifte.
U kunt uw zorgen aan het AMK voorleggen zonder uw naam te noemen. Ook wanneer het AMK naar aanleiding van uw melding onderzoek gaat doen, kunt u anoniem blijven. Dit houdt in dat het AMK wel uw naam kent, maar niet bekend maakt bij de ouders. Bent u als professionele hulpverlener betrokken bij het gezin en de opvoeding van het kind, dan kunt u niet anoniem blijven, tenzij uw veiligheid of die van het kind in gevaar is.
Direct hulp
Bureau Jeugdzorg Limburg heeft een Team Spoedeisende Hulp (SEH) voor zeer dringende zaken. Dit team is 24 uur per dag bereikbaar. Tijdens kantooruren is de SEH te bereiken via een vestiging van Bureau Jeugdzorg Limburg in de buurt (zie kaart Limburg).
Buiten kantoortijden via Sensoor Telehulpverlening. Voor de Bureaus Jeugdzorg Regio Noord-Limburg en Regio Midden-Limburg is dat het telefoonnummer: 077-3548888.
Voor de Bureaus Jeugdzorg Regio Parkstad, regio Westelijke Mijnstreek en de regio Maastricht-Heuvelland is dat het telefoonnummer 045-5719999.
Regio’s:
Noord-Limburg
Onder de regio Noord-Limburg van Bureau Jeugdzorg Limburg vallen twee vestigingen: Venlo en Venray. Hier werken in totaal vijf teams:
- Team Horst, Bergen, Gennep, Mook
- Team Venray
- Team Helden Beesel
- Team Blerick Tegelen
- Team Venlo
Deze teams zijn lokaal actief.
Elk team bestaat uit jeugdhulpverleners, jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders. Ze worden aangestuurd door een teamleider en een gedragswetenschapper.
Vanuit Venlo opereert ook het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling voor Noord- en Midden-Limburg.
Bezoekadressen:
Locatie Venlo, Prinsenstraat 4, 5913 ST, Venlo
Postadres locatie Venlo, Postbus 219, 5900 AE, Venlo
Locatie Venray, Noorderhof 14, 5804 BV, Venray
Postadres locatie Venray, Noorderhof 14, 5804 BV, Venray
Telefoonnummer BJZ Venlo/Venray: 088 0072970
Telefoonnummer AMK Noord-Limburg: 088 007 2975
Midden-Limburg
Onder de regio Midden-Limburg van Bureau Jeugdzorg Limburg vallen twee vestigingen: Weert en Roermond. Hier werken in totaal vier teams:
- Team Roermond
- Team Roermond en omgeving
- Team Echt-Susteren, Roerdalen, Maasgouw
- Team Weert en omgeving
Deze teams zijn lokaal actief.
Elk team bestaat uit jeugdhulpverleners, jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders. Ze worden aangestuurd door een teamleider en een gedragswetenschapper.
Onder de regio Midden-Limburg vallen ook de medewerkers van de Spoedeisende Hulp en de afdeling AWBZ.
Bezoekadressen:
Locatie Roermond, Mariagardestraat 64, 6041 HM, Roermond
Postadres locatie Roermond, Postbus 38, 6040 AA Roermond
Locatie Weert, Roermondseweg 10-12, 6004 AS, Weert
Postadres locatie Weert, Roermondseweg 10-12, 6004 AS, Weert
Telefoonnumer BJZ Roermond Weert: 088 0072950
Telefoonnummer AMK Midden-Limburg: 088 0072975
Westelijke mijnstreek
De regio Westelijke Mijnstreek telt een vestiging in Sittard.
Hier werken in totaal drie teams:
- Team Stein-Beek-Schinnen
- Team Sittard
- Team Geleen
Deze teams zijn lokaal actief.
Elk team bestaat uit jeugdhulpverleners, jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders. Ze worden aangestuurd door een teamleider en een gedragswetenschapper.
Bezoekadres:
Bergerweg 100 (ingang via achterzijde Kopenhagenstraat), 6135 KD, Sittard
Postadres:
Postbus 5118, 6130 PC, Sittard
Telefoonnummer BJZ Westelijke mijnstreek: 088 0072940
Telefoonnummer AMK Zuid-Limburg: 088 0072925
Parkstad Limburg
Onder de regio Parkstad Limburg vallen twee vestigingen: Heerlen en Kerkrade. In totaal werken hier vier teams:
- Team Brunssum, Onderbanken, Landgraaf,
- Team Kerkrade,
- Team Heerlen Zuid,
- Team Heerlen Noord
Deze teams zijn lokaal actief.
Elk team bestaat uit jeugdhulpverleners, jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders. Ze worden aangestuurd door een teamleider en een gedragswetenschapper.
Bezoekadressen:
Locatie Heerlen, Kloosterweg 26, 6412 CN, Heerlen
Postadres locatie Heerlen, Kloosterweg 26, 6412 CN, Heerlen
Locatie Kerkrade, Kosterbeemden 45, 6461 EA, Kerkrade
Postadres locatie Kerkrade, Postbus 105, 6460 AC, Kerkrade
Telefoonnummer BJZ Parkstad Limburg: 088 0072900
Telefoonnummer AMK Zuid-Limburg: 088 0072925
Maasstricht-Heuvelland
De regio Maastricht Heuvelland telt één vestiging: Maastricht.
Hier werken in totaal vier teams:
- Team West,
- Team Oost,
- Team Centrum,
- Team Heuvelland
Deze teams zijn lokaal actief.
Elk team bestaat uit jeugdhulpverleners, jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders. Ze worden aangestuurd door een teamleider en een gedragswetenschapper.
In Maastricht zetelen ook het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling voor Zuid-Limburg en de Kinder- en Jongerenrechtswinkel.
Bezoekadres:
Meerssenerweg 166, 6222 AK, Maastricht
Postadres:
Postbus 1800, 6201 BV, Maastricht
Telefoonnummer BJZ Maastricht-Heuvelland: 088 0072920
Telefoonnummer AMK Limburg-Zuid: 088 0072925
http://www.jeugdzorginlimburg.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb