Xonar
Xonar
XONAR Jeugd & Opvoedhulp biedt hulp bij opgroei- en opvoedingsproblemen aan kinderen, jongeren en hun gezinnen in Zuid-Limburg. Pleegzorg maakt daar nadrukkelijk deel van uit. Daarnaast biedt XONAR hulp aan vrouwen (met of zonder kinderen) die in moeilijkheden verkeren en/of slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Vrouwenopvang en hulpverlening Maastricht heeft tevens een hulpaanbod voor (aanstaande) tienermoeders. Verder biedt XONAR opvang en begeleiding aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
Jeugd en opvoedhulp:
Jeugd en opvoeding zijn onder te verdelen in twee groepen: kinderen en jongeren en ouders en opvoeders. Hieronder zijn beide groepen uitgelegd.
Kinderen en jongeren:
Heb je problemen op bijvoorbeeld school, thuis, met andere mensen of met jezelf en ben je niet ouder dan 18 jaar? Dan kom je in aanmerking voor hulpverlening.
Het liefste geeft XONAR hulp bij jou thuis, in je eigen omgeving. Afhankelijk van wat er gevraagd wordt en nodig is, kunnen zij een hulptraject inzetten. Daarnaast hebben ze verschillende dag hulpprogramma’s voor jonge, maar ook voor oudere kinderen. Ook bieden zij diverse trainingen en gezinsondersteuning.
Alleen als blijkt dat wonen thuis echt even niet kan, zoeken zij samen met jou en jouw ouders naar een andere oplossing. Misschien kun je even bij familie of vrienden gaan wonen. Alleen als dat echt niet kan, is tijdelijke opvang mogelijk in een van onze pleeggezinnen of in een van onze groepen.
XONAR biedt jou en je ouders ook hulp bij opvoedings- en opgroeiproblemen. Denk aan problemen als autisme, ADHD, teruggetrokken of angstig gedrag, onzekerheid, moeite hebben om je aan iemand te hechten, op iemand durven te vertrouwen en leerstoornissen. Maar ook als je slachtoffer bent van huiselijk geweld, seksueel misbruik, loverboys of een tienermoeder bent, kun je bij XONAR terecht. Zij kijken daarbij nadrukkelijk naar jouw leeftijd en ontwikkeling
Deze vormen van hulp kan XONAR bieden (bij jeugd en opvoedhulp):
- ambulant (hulp aan huis)
Hulpverlening in de eigen leefomgeving van het gezin, daar waar de problemen zich voordoen. Zij spreken dan van 'ambulante hulpverlening'. De ambulant hulpverlener betrekt alle gezinsleden bij de hulpverlening en gaat met hen op zoek naar krachten en oplossingen. Vaak hebben de problemen ervoor gezorgd dat de krachten van het gezin en de gezinsleden ondergesneeuwd zijn geraakt. Aan de hand van diverse technieken zoals gesprekken, samen dingen doen en trainingen gaan de hulpverlener en ouders, kinderen en jongeren deze krachten en oplossingen herontdekken en versterken.
- semi-residentieel (daghulp)
Er is dagbehandeling voor jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar. Het kind bezoekt enkele dagen per week, gedurende enkele uren per dag, het dagcentrum. Dit is er voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of gedragsproblemen, vaak in combinatie met opvoedingsproblemen in het gezin. Ook is er dagbehandeling voor kinderen vanaf 7 jaar. De kinderen die hier naartoe gaan, bezoeken na schooltijd het dagcentrum en gaan ’s avonds weer naar huis. Hierdoor worden ouders overdag ontlast. Deze vorm van dagbehandeling is er voor kinderen met bijvoorbeeld gedragsproblemen of sociaal-emotionele of leerproblemen. Er is een gestructureerd programma waarbij het kind door spel en gezamenlijke activiteiten allerlei vaardigheden leert. Kinderen leren bijvoorbeeld omgaan met sociale contacten, rekening houden met anderen, omgaan met emoties, leren luisteren naar andere kinderen en volwassenen.
- residentieel (verblijf in een groep binnen XONAR en pleegzorg (verblijf in een pleeggezin).
XONAR gaat uit van het (versterken van het) geloof in de eigen krachten en mogelijkheden van jou en het systeem waar je onderdeel van bent (woon- en leefomgeving). Samen met jou en jouw ouders /verzorgers gaan ze op zoek naar oplossingen die het best bij jou passen.
Ouders en opvoeders:
In ieder gezin doen zich wel eens problemen voor in de opvoeding of ontwikkeling van de kinderen. Vaak vinden ouders en het kind steun in hun directe omgeving; bij grootouders, vrienden, een onderwijzer, de huisarts, het consultatiebureau of het maatschappelijk werk.
Bij een kleine groep gezinnen zijn de problemen echter zo groot geworden dat de jongeren en hun ouders of verzorgers er zelf niet meer uitkomen en er professionele hulp gewenst of zelfs noodzakelijk is. XONAR biedt die hulp. In goed overleg zoeken ze gezamenlijk naar oplossingen om uw mogelijkheden te vergroten om de problemen op te lossen.
Contacten:
Hoofdlocatie:
Severenstraat 16
6225 AR Maastricht
Tel: 043- 604 55 55
Heerlerbaan 142
6418 CJ Heerlen
Pepijnstraat 37-39
6132 EL Sittard
Pleegzorg:
Pleegzorg is er voor de jeugdige en zijn ouders. Ouders vertrouwen de zorg van hun kind toe aan pleegouders. Pleegouders worden betrokken bij de verzorging en opvoeding van hun kind. Pleegzorg is er om kinderen en hun ouders sterker te maken, zodat de kinderen weer terug naar huis kunnen. Pleegouders nemen een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich; zorgen voor een kind waarvan de ouders de opvoeding tijdelijk niet alleen aankunnen. Pleegzorg is in principe een tijdelijke situatie. Daarnaast zijn er situaties waarin een kind in een pleeggezin blijft wonen omdat terugkeer naar de ouders niet mogelijk is.
Het hulpaanbod van XONAR Pleegzorg bestaat uit verschillende soorten pleegzorg. In grote lijnen worden daarbij vier varianten onderscheiden:
- Acute Zorg / Crisispleegzorg (Acute)
- Hulpverleningsvariant (kortverblijf-pleeggezin, meestal een half jaar)
- Opvoedingsvariant (ouders blijven betrokken)
- Deeltijdpleegzorg (weekend voor ontlasting ouders)
Contacten:
Regio Maastricht/Heuvelland
Severenstraat 16
6225 AR Maastricht
Telefoon: 043 - 6045 555
Regio Parkstad
Heerlerbaan 142
6418 CH Heerlen
Telefoon: 043 - 6045 555
Regio Westelijke Mijnstreek
Mercator 1
6135 KW Sittard
Telefoon: 043 - 6045 555
WVSB
Marienwaard 55
6222 AM Maastricht
Telefoon: 043 - 6045 555
AMV: (Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen)
XONAR AMV verzorgt de opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (jongens en meisjes). Het doel van de begeleiding is erop gericht het dagelijks leven te herstellen, zodat de voortgang van hun ontwikkeling gewaarborgd is. De begeleiding (en opvang) is zodanig georganiseerd dat de jongeren optimaal kunnen werken aan het versterken van de eigen competenties. Op deze manier is de jongere beter in staat zijn toekomst in te vullen, die hier of elders in de wereld op hem wacht.
Wat zijn nu precies AMV’s
Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen, voorheen alleenstaande minderjarige asielzoekers genoemd, zijn minderjarige jongeren die alleen naar Nederland komen, zonder begeleiding en/of verzorging van ouders of wettelijk vertegenwoordigers. Het COA zorgt voor de huisvesting en begeleiding van deze minderjarige asielzoekers en heeft hiervoor verschillende opvangvormen, afhankelijk van hun leeftijd en vaardigheden.
De verschillen tussen de jongeren zijn groot. Ze komen uit vrijwel alle delen van de wereld en er is veel diversiteit in sociaal-maatschappelijke, culturele en religieuze achtergronden. Ook qua leeftijd zijn er verschillen. De groep in de leeftijd tussen 13 en 18 jaar is echter het grootst.
Kinderwoongroep:
De Kinder Woon Groep is een kleinschalige opvangvorm met capaciteitsplaatsen en is residentieel van aard. Dat wil zeggen 24 uurs verblijf. In de kinderwoongroep worden amv’s tussen de 0 en 18 jaar begeleid. Er wordt gewerkt met een door het Pedologisch Instituut ontwikkelde competentiemethodiek. De jongeren gaan naar school en worden gestimuleerd lid te worden van een club in de buurt. Als de jongere zich voldoende vaardigheden heeft eigengemaakt, wordt er binnen de woongroep gestart met een individueel trainingsprogramma zelfstandigheidstraining. Bij het krijgen van een verblijfsvergunning zal de integratie hierdoor naar verwachting beter verlopen. Vaak stromen deze jongeren door naar een Kleine Woon Eenheid (KWE). Als de jongere terug moet naar het land van herkomst, zal hij of zij zich in ieder geval tijdens hun verblijf hier voldoende vaardigheden hebben eigengemaakt om zich verder te ontwikkelen dan wel beter regie te hebben op hun dagelijks leven.
Kleine wooneenheid:
In een kleine wooneenheid wonen maximaal 4 jongeren samen in de leeftijd van 16 tot 18 jaar. Vaak betreft het een woonhuis gelegen in een woonwijk. De kleine wooneenheid is een eerste opstap naar meer zelfstandigheid. De jongeren krijgen de ruimte en mogelijkheden om op zichzelf te leren wonen. In de KWE is ongeveer 24 uur per week een begeleider aanwezig. De bewoners worden begeleid in het onderhouden en creëren van de eigen woon- en leefsituatie en leren zorg dragen voor gezondheid, uiterlijk en ontwikkeling. Begeleiding in de KWE is gericht op zelfredzaamheid en emotionele weerbaarheid van de jongere, waar ook ter wereld.
Contacten:
Als u meer wilt weten over de opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige vreemdelingen, kunt u contact opnemen met 043 – 604 55 55 en vragen naar de teamleider AMV.
www.xonar.nl
Vrouwenopvang en hulpverlening:
De tienermoeder en jonge moeder krijgen ondersteuning in het zelfstandig kunnen leven met haar kind. Het is belangrijk dat er aandacht is voor de relaties van de tienermoeder en jonge moeder met haar ouders, familie, en vrienden. De vaak jonge vader wordt intensief betrokken in de hulpverlening. Dit zijn vrouwen tussen de 16 en 23 jaar.
De tienermoeder en jonge moeder kunnen worden opgevangen in de centrale opvang met 24 uur per dag hulpverlening. Doorstroom naar of rechtstreekse plaatsing in een pand voor begeleid wonen behoort tot de mogelijkheden. Tijdens de opname wordt er aandacht besteed aan:
• Zwangerschapsbegeleiding en voorbereiding op de bevalling (in samenwerking met verloskundige en ziekenhuizen)
• de persoonlijke vaardigheden van de tienermoeder en jonge moeder
• Aandacht voor dag invulling, werk en scholing
• vergroten van praktische en pedagogische vaardigheden
• de relatie tussen moeder en kind
• de ontwikkeling van het kind en passende opvang en onderwijs
• relaties van de jonge moeder met haar ouders, familie, partner en vrienden.
XONAR biedt ook ambulante begeleiding aan tienermoeders tot 18 jaar, op basis van een indicatie “jeugdhulp” van Bureau Jeugdzorg. De tienermoeder verblijft dan gewoon in een eigen woonsituatie. Er is dan een wekelijks contact mogelijk van maximaal 2 uren.
Contacten:
XONAR vrouwenopvang en hulpverlening heeft meerdere locaties in de gemeente Maastricht. Met het openbaar vervoer zijn deze locaties allemaal goed te bereiken. De adressen zijn anoniem en staan dan ook niet op deze website. U kunt XONAR raadplegen over de routes via het telefoonnummer 043 - 604 5533.
Correspondentie
Vrouwenopvang en hulpverlening
Postbus 3070
6202 NB Maastricht
T: 043-604 55 33
E: info.voh@xonar.nl
W: www.xonar.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb